Archief

Deal over Brexit verkleint kans op gedoe in Hoek van Holland

Het Verenigd Koninkrijk en onderhandelaars van de Europese Unie hebben overeenstemming bereikt over een brexitdeal. Als het Britse parlement en de lidstaten van de Europese Unie er mee instemmen, kan op die manier een 'harde' Brexit worden afgewend. Dat verkleint de kans op gedoe bij grensovergangen als Hoek van Holland. Wat er precies is afgesproken, moet nog bekend worden gemaakt.

Lange tijd leek een akkoord niet in zicht, onder meer omdat onduidelijk was hoe men zou omgaan met de grens van Noord-Ierland. Een harde Brexit, waarbij de grensovergang dus ook hard is, lag daarmee in het verschiet. Dat zou kunnen leiden tot grote drukte bij bijvoorbeeld het haventerrein van de StenaLine in Hoek van Holland, omdat alle reispapieren eerst uitgebreid gecontroleerd moeten worden.

Er is inmiddels zelfs al een nieuwe vrachtwagenparkeerplaats aangelegd in Hoek van Holland voor het geval er een harde Brexit zou komen. Ook bij de zoutopslag van Rijkswaterstaat in Maasdijk is er ruimte gemaakt voor vrachtwagens. Mocht blijken dat er geen harde Brexit komt op 31 oktober, dan zijn die parkeerruimtes feitelijk onnodig vrijgemaakt.

Categorieen:
Politiek