Archief
Archief WOS

Archief WOS

'Zware verdenking' virus in tomatenkas, geen gevaar voor mens en dier

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er bijna van overtuigd dat er bij een tomatenteler in het Westland sprake is van het ToBRFV-virus. Dit virus is zeer schadelijk voor de kwaliteit van de vruchten. Het is niet gevaarlijk voor mensen of dieren. Bij aantreffen op een vruchtenbedrijf wordt het bedrijf niet geruimd, maar worden hygi├źnemaatregelen opgelegd om verspreiding te voorkomen.

Het virus ToBRFV, voluit: Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) geldt per 1 november a.s. als een bestrijdingsplichtig organisme, zo heeft de Europese Commissie besloten. Vanwege de actuele verdenking in het Westland heeft de NVWA het virus al per 4 oktober als quarantainewaardig aangemerkt. Als gevolg daarvan geldt in ons land sindsdien een meldplicht. Behalve tomatenplanten lopen vooral ook Spaanse peper en paprika risico.Het betrokken virus behoort tot het geslacht Tobamovirus. Tobamovirussen zijn zeer makkelijk overdraagbaar en daardoor zeer besmettelijk. Denk bijvoorbeeld aan besmetting via fust, handen, handschoenen, gebruikte gereedschappen of mobiele telefoons, aldus de NVWA. Daarnaast zijn tobamovirussen via zaad overdraagbaar op de jonge planten en kunnen ze een lange tijd infectieus blijven. Zoals gezegd, is ToBRFV is niet gevaarlijk voor mensen of dieren.Hoe nu verder?

De NVWA verzamelt op dit moment alle informatie en doet onderzoek naar de bron van de besmetting in het Westland. Bedrijven waar een verdenking wordt geconstateerd krijgen de maatregelen uit het zogeheten eliminatiescenario opgelegd. Dat betekent dat zij maatregelen moeten nemen om verspreiding te voorkomen naar andere teelten. Als een teler gebruik maakt van een pakstation worden ook daar maatregelen opgelegd om verspreiding te voorkomen.

De betrokken sectororganisaties zijn door de NVWA geïnformeerd over de maatregelen.

Categorieen:
Westland Economie