Archief
Signbiblio

Signbiblio

Westlandse wil onderzoek naar cannabis bij bestrijding hersentumoren

Oxazepam, temazepam, diazepam, tramadol en prednison. Die medicijnen waren allemaal niet meer nodig bij hersentumorpatiënt Olga van Harmelen uit 's-Gravenzande toen ze begon met cannabisolie. Sindsdien is haar tumor niet meer gegroeid en is een kleine uitzaaiing zelfs verdwenen. Zij is een van de oprichters van Embrace Life, een stichting die fondsen werft voor medisch onderzoek naar het effect van cannabis op hersentumoren.

Professor Doctor Martin van den Bent, neuroloog bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zal het onderzoek gaan leiden. Veel van zijn patiënten op de neuro-oncologieafdeling gebruiken cannabisolie en hij vindt het belangrijk om te onderzoeken welk onderdeel van de cannabis eventueel effect kan hebben op tumoren.

Onderzoek doen naar wiet is volgens de arts lastig. "Het is een natuurproduct en er zitten misschien wel honderd werkzame stoffen in." Voor het onderzoek worden de effecten van die werkzame stoffen gemeten op cellen die dezelfde eigenschappen hebben als breintumorcellen.

Lotgenoten

"In eerste instantie gebruikte ik de wietolie vooral om in slaap te komen. Ik was doodmoe omdat ik alleen maar aan het peinzen was over wat ik hier achter kon laten", vertelt Van Harmelen. Het was op aanraden van een kennis, en vier jaar later gebruikt ze het nog steeds. Ook lotgenoten gebruiken de olie en hebben allemaal positieve ervaringen.

Apotheek

Van Harmelen hoopt dat als de onderzoeksresultaten positief zijn, artsen medicinale cannabis kunnen uitschrijven. Nu is de olie namelijk niet beschikbaar voor iedereen, het is namelijk erg prijzig. "Zo hoorde ik van een vrouw van 85, ook een kankerpatiënt. Om aan wiet te komen sprak zij met dealers af op een parkeerplaats. Kankerpatiënten hebben al genoeg aan hun hoofd, en hebben niet ook nog kopzorgen nodig om illegaal aan medicijnen te komen", aldus de 's-Gravenzandse.

Fondsen voor onderzoek

De stichting is nu druk bezig met fondsen werven. "Voor het vooronderzoek is zoals het er nu voorstaat ongeveer 124.000 euro nodig. Mochten er vervolgonderzoeken komen, dan hebben we nog eens 2 miljoen euro nodig." Volgens dokter Van den Bent gaat het vooronderzoek zo'n zes tot twaalf maanden duren. Als daar werkzame stoffen worden ontdekt, dan moeten die stoffen in een zuivere vorm in een olie worden gemaakt voor vervolgonderzoek bij patiënten. "Zo'n klinisch onderzoek duurt al gauw twee of drie jaar."

Meer informatie over het onderzoek en doneren is te vinden op www.embracelife.nl.