Archief
Google Streetview

Google Streetview

HagaZiekenhuis staat er volgens accountant financieel slecht voor

Onder meer het HagaZiekenhuis in Den Haag, waar veel Westlanders gebruik van maken, zit in de financiële gevarenzone. Daardoor dreigt de zorg in het gedrang te komen. Dat staat in de jaarlijkse stresstest van BDO Accountants, waar mediapartner Omroep West over schrijft. De uitkomsten van de test zeggen overigens niets over de medische prestaties van de ziekenhuizen.

In totaal hebben elf ziekenhuizen financiële problemen, blijkt uit de jaarverslagen van 2018, meldt BDO. Daardoor lopen wachtlijsten op, staan rendementen onder druk en stijgen de kosten van huisvesting. De zorgvraag groeit en er is een schrijnend tekort aan personeel. Vooral kleinere ziekenhuizen worstelen met hogere schulden en slinkende buffers. Het HagaZiekenhuis krijgt al drie jaar een onvoldoende van het accountantsbureau.

Toch is het volgens het rapport niet alleen maar ellende. De helft van de Nederlandse ziekenhuizen scoort een 8. Het ziekenhuis dat de financiën het beste op orde heeft is het Amphia Ziekenhuis in Breda. Voor de financiële gezondheid krijgen de ziekenhuizen samen een 7,4, vorig jaar was dat nog een 7,1.

Academische ziekenhuizen worden niet meegenomen in het rapport van BDO. Het HagaZiekenhuis heeft nog niet kunnen niet reageren op het rapport.

Categorieen:
Algemeen