Archief

Mogelijke aansluiting warmteleiding op Westlandse kassen

De warmteleiding tussen de Rotterdamse Maasvlakte en Den Haag wordt mogelijk ook aangesloten op de kassen in het Westland. De kansen daarvoor worden momenteel onderzocht, zo blijkt uit een brief van burgemeester en wethouders in Midden-Delfland aan de gemeenteraad. De warmteleiding is bedoeld om restwarmte vanuit het industrie- en havengebied te kunnen transporteren naar Den Haag en omliggende gemeenten.

Het gaat specifiek om een aansluiting op WarmteService Westland, een project dat voorziet in een koppeling tussen diverse tuinbouwbedrijven en geothermiebronnen in Westland en Midden-Delfland. In de tuinbouwsector wordt overigens wel gezegd dat aan een eventuele koppeling voorwaarden moeten worden verbonden. Zo moet de prijs voor restwarmte acceptabel zijn voor de tuinders.

De nieuwe 'leiding door het midden' komt waarschijnlijk parallel aan de A4 tussen Rotterdam en Den Haag te liggen. Het tracé loopt onder meer over Midden-Delflands grondgebied. De gemeente en energieleverancier Eneco, initiatiefnemer van de warmteleiding, zijn in principe akkoord over het tracé langs de A4. Omdat de leiding onder de weilanden van boeren gaat lopen, moet ook nog met hen worden onderhandeld.

Ook wordt gekeken naar een aftakking naar Midden-Delfland, zo werd eerder al duidelijk. Dit biedt kansen om in de toekomst bijvoorbeeld één of meer dorpskernen op de leiding aan te sluiten of een koppeling te maken met andere warmtenetten.