Archief
Lennard Hofstede links naar winnaar Roglic- foto Merijn Zeeman

Lennard Hofstede links naar winnaar Roglic- foto Merijn Zeeman

Lennard Hofstede in Vuelta: van dood vogeltje tot 'nieuwe Tony'

De Westlandse wielrenner Lennard Hofstede heeft een opmerkelijke 'Vuelta' (Ronde van Spanje) achter de rug. De geboren Poeldijker kwam in de eerste etappe, drie weken geleden, met de helft van zijn Jumbo-Vismateam ten val in de ploegentijdrit. Met grote moeite kon Hofstede zich in de eerste anderhalve week handhaven. Uiteindelijk kon hij in de laatste dagen nog een belangrijke rol als tempomaker vervullen.

Hofstede (24) deed in 2017 voor de eerste keer mee aan de Vuelta, toen nog in dienst van Sunweb. Hij moest bij zijn debuut in de twaalfde rit opgeven wegens ziekte. Dit jaar leek het al binnen tien minuten na de start mis te gaan, als gevolg van een lekgeraakt speelbadje dat vlak voor een bocht in het parcours voor een kletsnat wegdek zorgde. Vier van de acht renners van de favoriete Jumbo-Vismaploeg knalden op de dranghekken en Hofstede "lag er ook bij". De Westlander raakte gewond in de liesstreek en aan de linkerheup.

Nummer 134

Wie de Vuelta op de voet heeft gevolgd, zag de nummer 134 van de ploeg van favoriet Primoz Roglic vaak als een van de eersten afhaken als de weg begon op te lopen. Hofstede stond in het algemeen klassement al gauw stevig op de laatste plaats: hij de rode lantaarn, zijn kopman Roglic later in de rode leiderstrui.

Maar met het vorderen van de dagen kon Hofstede zich steeds langer in het peleton handhaven. Sterker nog, hij ging al af en toe de rol van tempomaker vervullen. Daarbij werd hij al rijdend gecoacht door de absolute topper in deze discipline, zijn Duitse ploeggenoot Tony Martin.

Opgave Tony Martin

Afgelopen vrijdag raakte Tony Martin, bijgenaamd 'Der Panzerwagen', ernstig gewond bij een valpartij, waarna deze moest opgeven. Op zaterdag was het daardoor aan Hofstede om tussen de bergen tientallen kilometers op kop van het peleton te rijden. Het 'dode vogeltje' van de eerste week ontpopte zich tot aanvoerder van het peleton. Zondag volgde de slotetappe, waarin Hofstede en zijn maten kopman Roglic naar de eindoverwinning begeleidden. Voor de volledigheid: Hofstede is nog wel de rode lantaarn kwijtgeraakt, hij werd uiteindelijk voorlaatste.

Categorieen:
Poeldijk Westland Sport