Archief

Ook in Hoek van Holland genoeg flora en fauna te vinden

Bijna 7.000 soorten flora en fauna zijn vorig jaar door vrijwilligers gezien in Nationaal Park Hollandse Duinen, dat loopt van Hoek van Holland tot aan Lisse. Jaap Tromp uit Hoek van Holland is een van die vrijwilligers. Ook in de natte duinvallei van de Hoek zijn namelijk genoeg soorten te vinden.

Er zijn veel verschillende planten en bloemen te zien, zoals het jacobskruiskruid: giftig voor zoogdieren, maar belangrijk voor insecten. En insecten: die zitten er ook genoeg. Zo bevinden er zich veel soorten dag- en nachtvlinders die afkomen op de planten.

Tromp verbaasde zich over de 6.948 gevonden soorten. Hij vond de doelstelling van 5.000 soorten al vrij hoog, en had niet verwacht dat er zoveel meer gevonden zouden worden.

Volgens de Hoekenees is de grootste bedreiging van natuurgebieden de stikstof die naar beneden komt. De duindoorns beschikken over een bacterie die de stikstof bindt. Andere planten hebben die niet. Meer stikstof betekent meer bramen en brandnetels en minder bijzondere planten. Het Zuid-Hollands Landschap behoudt door te snoeien een balans tussen bijzondere soorten en de duindoorns.

Categorieen:
Algemeen