Archief
HH Delfland

HH Delfland

Groen gas uit zuiveringsinstallatie Harnaschpolder

Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat jaarlijks ongeveer 4,5 miljoen kubieke meter groen gas leveren aan Westland Infra. Daarvoor ondertekenden secretaris-directeur Pieter Janssen van Delfland en Paul Langereis, directeur van Westland Infra Netbeheer vrijdag een overeenkomst. Het groene gas is afkomstig uit de afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) in de Harnaschpolder in Den Hoorn.

In de awzi wordt nu jaarlijks 7 miljoen kubieke meter biogas geproduceerd, dit komt vrij bij het vergisten van het slib uit de zuivering. In de huidige situatie wordt dit grotendeels omgezet naar elektriciteit. De vrijgekomen warmte wordt gebruikt om diverse ruimtes te verwarmen. De restwarmte wordt gekoeld en niet benut. Delfland stelde eerder dat de huidige werkwijze voor veel verlies zorgt. Veel warmte gaat verloren en er wordt CO2 en onverbrand methaan uitgestoten.

Door biogas om te zetten naar groen gas, kan Delfland gaan bijdragen aan verduurzaming. Volgens het hoogheemraadschap is het groene gas goed voor de vergroening van 30 miljoen kilometer wegtransport.

Categorieen:
Westland Duurzaam