Archief

Inspecteurs controleren de staat van bomen in Maassluis

Controleurs van de gemeente Maassluis zijn deze weken druk in de weer met het inspecteren van bomen in de stad. Zij brengen in kaart in welke staat de bomen zijn en welk extra onderhoud er mogelijk nodig is. Of welke juist moeten worden omgezaagd, omdat ze bijvoorbeeld last hebben van de iepziekte.

Dat is bijvoorbeeld in het geval in het Lepelaarsplantsoen. In 2016 was het daar al raak en ook nu zijn de bomen in het parkje er nog steeds niet vanaf. De zieke iepen kunnen de gezonde via een beestje, de iepenspintkever, besmetten. Dus moeten deze bomen na de zomer weg.

De mededeling dat bepaalde bomen weg moeten, levert soms verbaasde reacties op van burgers, weet ook wethouder Fred Voskamp. "Soms is aan de buitenkant niet goed te zien waarom deze bomen weg moeten. Maar zomaar kappen doen we niet. We hebben een vergunning nodig en we hebben afgesproken dat voor elke gekapte boom er een nieuwe terugkomt." Al duurt het wel vijftig jaar voor een jonge iep echt groot is.

De bomeninspecteurs rapporteren alle informatie met hun laptop. De gegevens worden verstuurd naar de gemeente, die opdracht geeft om actie te ondernemen. Volgens de gemeente wordt bij de meeste bomen waar iets mee is extra onderhoud gepleegd. Bijvoorbeeld door het verwijderen van dood hout, het stabiliseren van de kruin en/of snoeiwerkzaamheden. Kap gebeurt alleen als het echt niet anders kan.

Categorieen:
Maassluis Algemeen