Archief

Pechgevallen krijgen 'hitte-voorrang'

Bergingsbedrijven hebben door het warme weer handenvol werk. Nu Rijkswaterstaat een hitteprotocol heeft afgekondigd, moeten pechgevallen zo snel mogelijk van de snelweg af. In onze regio doet Vreugdenhil uit Den Hoorn dat.

We zijn nog geen tien minuten met berger Wout onderweg, of de eerste melding komt door. Bij Rijswijk staat een oude Mercedes met motorproblemen op de afrit. Gelukkig kan de wagen nog wel naar het tankstation honderd meter verderop. Daar voert Wout een eerste reparatie uit, waarna het wachten is op de wegenwacht.

Rijkswaterstaat wil voorkomen dat mensen lang op het hete asfalt moeten wachten, met een felle zon op hun bol. Daarom worden pechgevallen weggesleept en naar bijvoorbeeld een tankstation of parkeerplaats met schaduw gebracht.

Berger Wout gaat niet alleen op meldingen af. Zodra hij iemand op de vluchtstrook ziet knipperen, stopt de bergingswagen en wordt hulp geboden. Bij het tweede pechgeval op de A4 is er een probleem met de cilinders. Vreugdenhil Berging neemt de wagen mee en 'parkeert' hem bij een tankstation. Voor ieder pechgeval heeft Wout flesjes water mee.

En zo rijden de bergingswagens af en aan. Gemiddeld genomen zijn overdag vijftien wagens van Vreugdenhil op pad. Het werkterrein beslaat grofweg de driehoek Leiden - Gouda - Rotterdam.

Wanneer Rijkswaterstaat het hitteprotocol beëindigt is nog niet bekend.

Categorieen:
112