Archief

Hoeks Videoarchief houdt ermee op

Nog een jaar en dan trekt de laatste videojournaalgroep uit onze regio de stekker eruit. Na Monster en 's-Gravenzande vinden ook de vrijwilligers in Hoek van Holland het wel welletjes. "We zijn ingehaald door de techniek."

De videojournaalgroepen ontstonden in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw. Ze maakten journaals en verspreidden die via de bibliotheek. Toen het Hoeks Videoarchief in 1990 begon was er weinig te klagen over enthousiaste vrijwilligers. "Iedere donderdagavond hadden we een avond om te monteren en dingen door te spreken of te filmen", weet voorzitter Bram Noordam. "Daar was iedereen aanwezig, het was gewoon druk."

Dat is in de loop der jaren afgenomen. Inmiddels is de videogroep dan ook gestopt met het registreren van gebeurtenissen. "Iedereen maakt tegenwoordig zijn eigen filmpjes en gooit ze op YouTube. Dat gaat heel snel. Mensen hebben geen zin meer om een avond te monteren. We zijn eigenlijk een beetje ingehaald door de techniek."

Het videoarchief heeft in de loop der jaren veel materiaal over Hoek van Holland verzameld en gearchiveerd. Over de oorlog, maar ook over alledaagse zaken. Dat staat allemaal op dvd. "Maar we hebben ook ongeveer 110 videobanden", zegt vrijwilliger Jan Ouwendijk. Volgend jaar wordt alles gearchiveerd op harde schijven. Noordam: "En als dat volbracht is, trekken we de stekker eruit."

Daarna gaat het Hoeks Videoarchief op in het Historisch Genootschap Hoek van Holland.