Archief

Maassluis presenteert varianten geluidswal/scherm langs A20

Vertegenwoordigers van Maassluise inwoners die langs rijksweg A20 wonen, zijn voor aanstaande dinsdagavond uitgenodigd voor een themabijeenkomst in het stadhuis van Maassluis. Samen met vertegenwoordigers van Lentiz Revius MAVO en de Vereniging van Recreatietuinders De Vluchtheuvel krijgen ze dan meer te horen over de voortgang van het project rond een nieuwe of aangepaste geluidswal langs de snelweg.

Vanuit de projectgroep zijn er momenteel vier varianten in beeld gebracht. Hiervan is nog niet duidelijk of ze ook technisch haalbaar zijn, dus er zijn ook nog geen conclusies aan te verbinden. De avond is bedoeld om te zien welke varianten er zijn en welke op steun mogen rekenen. De varianten zijn:

Variant 1: Raadsbesluit (alleen wal, geen scherm)

Variant 2: Combinatie raadsbesluit + schermen

Variant 3: Alleen scherm op grondgebied van Lely en Maassluis

Variant 4: Alleen scherm langs de snelweg op grond van Rijkswaterstaat, Midden-Delfland, Maassluis en Lely

Variant 1 is de kostenneutrale variant zoals deze in het raadsbesluit eerder is vastgesteld. Variant 2, 3 en 4 zullen niet kostenneutraal zijn. De verwachte kosten zijn afhankelijk van de gekozen oplossingen. Uit een marktverkenning blijkt in elk geval dat een zeven meter hoog geluidsscherm per meter ongeveer 2.800 euro kost.

Andere oplossing

Maar er wordt ook gedacht aan een andere oplossing. Zo is begin maart namens het college een brief aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat verzonden om de geluidsoverlast te bestrijden door de huidige snelheid van 130 km/uur te verlagen naar 100 km/uur. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft nog niet op de betreffende brief gereageerd.

De geluidsoverlast van de snelweg speelt al jaren en er wordt ook al tijden naar een oplossing gezocht. Toen vorig jaar een oplossing werd gepresenteerd waarbij alleen de aarden wal (kostenneutraal) verhoogd zou worden, bleek er veel weerstand te komen vanuit de Doornenbuurt, terwijl bewoners van het Kastanjedal het plan wel zagen zitten. De raad stemde in met de oplossing, maar kwam daar later op terug. Wethouder Gerard van der Wees zei toe eerst nog eens met belanghebbenden te kijken naar andere oplossingen.