Archief
Deze locatie bij het Woerdblokeiland in Naaldwijk is afgelopen maand gemaaid - foto WOS Media

Deze locatie bij het Woerdblokeiland in Naaldwijk is afgelopen maand gemaaid - foto WOS Media

Gemeenten hebben woekerplant duizendknoop goed in beeld

De gemeenten in onze regio hebben woekerplant duizendknoop, mede dankzij meldingen van inwoners, goed in beeld. Dat is belangrijk want de plant heeft een grote groeikracht, waardoor deze schade kan veroorzaken aan bouwwerken en dijken. Bovendien verdringt de plant andere soorten.

Toch is de inmiddels jaren durende strijd nog niet gestreden in Westland, Maassluis en Hoek van Holland. Westland inventariseert nog een aantal locaties in de gemeente. De plant is onder meer aangetroffen aan de Harry Hoekstraat in Wateringen en de Molenlaan in Honselersdijk. Ook aan de Rijnsburgerweg in Naaldwijk is de plant gevonden; daarvoor is alvast opdracht gegeven om 'm te verwijderen.

Hoek van Holland

Waar Westland nog aan het inventariseren is, weet de gemeente Rotterdam vrij precies waar in Hoek van Holland de duizendknoop te vinden is. De gemeente heeft een kaart gemaakt (zie de bijgevoegde illustratie) waaruit blijkt dat er vooral last van de plant is rondom de wijk L'Avenue, in het duingebied en bij de camping. Er zijn afgelopen voorjaar vanuit de kustplaats tussen de 15 tot 20 meldingen binnengekomen bij de gemeente Rotterdam.

Maassluis

In Maassluis komt de soort volgens een woordvoerder weinig voor, maar wordt het aantal locaties goed in de gaten gehouden. Er is nu circa 200 vierkante meter aan duizendknoop in de stad. Bij de locatie aan de Koolmeesstraat is deze met behulp van een kraan bestreden. De andere locaties worden minimaal vijf keer per jaar gemaaid, waarna het maaisel wordt afgevoerd bij het restafval, zodat het verbrand wordt. In het afgelopen voorjaar kwamen er twee meldingen bij de gemeente binnen.

Midden-Delfland

In Midden-Delfland lijkt de woekerplant het minst voet aan de grond te hebben. Een woordvoerder van deze gemeente laat weten dat er dit voorjaar geen meldingen over de plant zijn binnengekomen. Vorig jaar kwam er nog wel een melding binnen. Die locatie is toen afgegraven, om zo de plant uit te roeien op die plek.