Archief
De Hofvilla 1

De Hofvilla 1

Basisscholen Westland gaan strenger selecteren

De drie scholenkoepels voor basisonderwijs in Westland gaan het toelatingsbeleid strenger toepassen. Dat zegt directeur Jos van der Ende van de WSKO, de katholieke scholenorganisatie. In Wateringen dreigt een tekort aan leslokalen. Om het probleem niet te groot te laten worden, wordt het toelatingsbeleid voor het komende schooljaar aangescherpt.

Bij toelating van leerlingen op een basisschool in Wateringen of Kwintsheul wordt gekeken naar de herkomst van de kinderen. Daarvoor zijn drie denkbeeldige ringen getekend. De eerste bestaat uit de twee dorpen zelf, de tweede uit voormalig Westlands grondgebied dat nu bij Den Haag hoort, dat is Wateringse Veld, en de derde ring is de rest van Den Haag.

"Op leerlingen uit de derde ring gaan we nu heel stringent selecteren", zegt Van der Ende. Op De Hofvilla in Wateringen bestaat 5 procent van het leerlingenbestand nu uit leerlingen uit die derde ring. Nog eens 15 procent komt uit Wateringse Veld, de tweede ring dus. Het aangescherpte beleid geldt voor het nieuwe schooljaar.



Overleg met gemeente


De directeur van De Hofvilla deed vorige week maandag een oproep aan de gemeenteraad om iets te doen aan het dreigende lokalentekort op haar school. Naar aanleiding daarvan hebben de directeuren van de drie scholenkoepels afgelopen vrijdag overleg gehad met onderwijswethouder Van der Stee. Daar heeft de wethouder volgens Van der Ende gezegd dat de gemeente pro-actiever zal zijn bij het inschatten van de groei van de bevolking.

De directeur van de WSKO vindt ook dat Westland met de grote buur om de tafel moet over de scholen: "Als de gemeente huizen bouwt aan de gemeentegrenzen, dan moet je afspraken maken met Den Haag."

Er zijn nog lege lokalen

Voor het komende jaar was ook al afgesproken dat de schoolbestuurders groepen uit overvolle scholen gaan onderbrengen in scholen waar lokalen leeg staan. "De Kyckert, een openbare school, en de Mariaschool, beide in Wateringen, hebben elk een leeg lokaal, de Andreashof in Kwintsheul heeft twee vrije lokalen", aldus Van der Ende.

Hij erkent dat sommige kinderen dan verder van huis naar school moeten. "Maar sommigen misschien juist ook dichterbij, omdat hun ouders in eerste instantie voor een school verder weg hebben gekozen."