Archief

AED-actie gaat als een speer

Nog 50 euro inleggen en de Prins Willem-Alexanderschool en kinderdagverblijf Okidoki krijgen een AED. De school en kinderopvang in 's-Gravenzande zijn de eerste in onze regio die door crowdfunding een AED bij elkaar hebben gespaard.

De doneeractie voor scholen is een initiatief van Stichting AED voor Iedereen. Scholen in de regio melden zich aan en organiseren een inzamelactie. De stichting faciliteert het sponsorplatform, zodat scholen daar geen omkijken naar hebben.

Op de Prins Willem-Alexanderschool verliep de actie als een raket. Maaike en Lieke uit groep 7 hielpen bijvoorbeeld thuis met de auto wassen, planten water geven en boodschappen doen. Een van de leerlingen zong zelfs voor opa en oma en kreeg daar geld voor.

Op 50 euro na is door de school en het kinderdagverblijf 1.950 euro ingezameld, maar ze willen meer. Nu worden acties gehouden om een buitenkast te kopen, zodat ook de buurt rondom het schoolgebouw iets aan de AED heeft.

"Als er wat gebeurt met de collega's of de kinderen, heb je hulp bij de hand", vertelt onderbouwcoördinator Marianne van Toor. Rebecca van Staalduinen, leidinggevende bij Okidoki, hoopt dat de AED er nog voor de zomervakantie hangt. "Ouders hebben een brief gekregen voor donaties, daar is heel positief op gereageerd."

Er lopen nog twee acties bij Stichting AED voor Iedereen: de Groene Oase in Maasland en de brede school in Wateringen met de Kyckert, de Mariaschool en de kinderopvang. Zij moeten nog wel wat gas bijzetten, want de actie loopt nog anderhalve week. Emiel Scholtes van Stichting AED voor Iedereen heeft tips: "Ga de buurt in en laat kinderen opdrachten doen zoals bij de Prins Willem-Alexanderschool. Dan vliegt het aantal donaties omhoog en kunnen wij binnenkort een AED ophangen."

Vanwege het succes volgt komend schooljaar een nieuwe AED-actie, waar scholen zich weer voor kunnen aanmelden. Ga voor meer informatie naar www.schoolaedwestland.nl.