Archief
WOS Media

WOS Media

'Huisvesting arbeidsmigranten bij tuinders onnodig en onverstandig'

Huisvesting van arbeidsmigranten op het terrein van tuinders vindt Glastuinbouw Westland "zowel onnodig als onverstandig". Dat heeft de belangenorganisatie deze week in een brief aan B en W van Westland laten weten. Aanleiding is het standpunt van de meerderheid van de gemeenteraad dat arbeidsmigranten wél bij tuinders mogen wonen.

Genoemde opstelling is vastgelegd in een motie van oppositiepartij Westland Verstandig. Doordat op dinsdag 18 juni niet alleen mede-oppositiepartij GemeenteBelang Westland die motie steunde maar coalitiepartij LPF dit ook deed, was er een meerderheid in de gemeenteraad (19-15).

"Wij willen hier uiteenzetten waarom wij van mening zijn dat de motie door u niet uitgevoerd hoeft te worden", schrijft de voorzitter van Glastuinbouw Westland, Jacco Vooijs. "Om op korte termijn al voldoende huisvesting te genereren, is recent een noodplan voor huisvesting tot stand gekomen. Hierbij hebben uitzenders locaties in het glastuinbouwgebied aangeleverd die door ons zijn beoordeeld en aan de gemeente zijn voorgelegd", aldus Vooijs.

Controle en certificatie

Het huisvesten van arbeidsmigranten is een kernactiviteit en specialisme van de uitzendbureaus, schrijft Glastuinbouw Westland. De huisvesting wordt onafhankelijk gecontroleerd en gecertificeerd door de organisatie SNF en het uitzendbureau moet gecertificeerd zijn door middel van het SNA-keurmerk.

"Alleen uitzenders die aan deze strenge eisen voldoen, worden opgenomen in het register van de gemeente Westland. Het nu toestaan van kleinschalige huisvesting op bedrijven kan voor uitzenders een aantrekkelijker alternatief zijn dan het zelf ontwikkelen van een grootschaligere locatie met de daarbij behorende (financiële) risico's. Dit betekent dat uitzenders zich mogelijk terugtrekken uit plannen die zijn ingediend voor locaties vanuit zowel het noodplan als het ontwikkelkader. Dat is voor ons niet acceptabel", aldus Vooijs.

"Wij begrijpen dat u de motie van de Raad niet naast u neer kunt leggen", erkent Vooijs. Maar zijns inziens dienen de voorwaarden voor tijdelijke huisvesting op (glastuinbouw)bedrijven (minimaal) gelijk te zijn aan huisvesting die vanuit het ontwikkelkader wordt gerealiseerd. "Verder vragen wij u om het huidige proces voor de huisvesting van arbeidsmigranten (het noodplan en het ontwikkelkader) voorrang te geven, zodat dit proces niet verder wordt vertraagd, of erger nog, stopt", besluit Vooijs, die graag met het college in gesprek wil.

Categorieen:
Westland Politiek