Archief

Van infuusslang tot poppenkop: Hans vindt het

Wie in de eerste uren van de dag op het strand komt, heeft kans Hans Deijl tegen het lijf te lopen. De jutter struint al jaren het strand van Hoek van Holland af, op zoek naar van alles en nog wat.

Van een infuusslang tot een spuugkies en van een poppenkop tot een kunstgebit. Je kunt het zo gek niet bedenken of het spoelt aan. Bij het aanbreken van de dag vindt Hans de meeste spullen.

Van wolven, herten, otters, zeehonden en mammoeten heeft Hans de overblijfselen. Kiezen of botten waarvan hij de oorsprong niet kan achterhalen, laat Hans beoordelen door Naturalis in Leiden of het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

Zelfs pikante zaken als seksspeeltjes komt Hans tegen, maar die verstopt hij diep in de kast. Want hij krijgt vaak ook zijn kleinkinderen op bezoek. "Mensen op het strand lopen er aan voorbij", weet Hans. "Ik word er naartoe getrokken. Dan raap je het op en denk je: kassa."

Wie een deel van de collectie wil zien, kan terecht in het gebiedskantoor van Hoek van Holland aan de Mercatorweg. Over drie maanden komen er weer nieuwe vondsten te liggen.