Archief

Voorjaarsnota Westland: lasten bedrijven en burgers gaan omhoog

Bedrijven in Westland gaan in de komende jaren meer onroerendezaakbelasting (ozb) betalen en er wordt een reclamebelasting ingevoerd. De ozb voor burgers gaat niet omhoog. Toch gaan ook hun gemeentelijke lasten omhoog: zowel de tarieven voor de afvalstoffenheffing als die voor rioolrechten zullen stijgen. Dit blijkt uit de vrijdag gepresenteerde voorjaarsnota van de gemeente Westland.

De gemeente loopt aan tegen hogere kosten voor onder meer de jeugdzorg en de energietransitie. Om toch genoeg geld daarvoor vrij te kunnen maken en voor andere projecten die binnen de gemeentegrenzen spelen, moet er bezuinigd worden en zijn er dus belastingverhogingen op komst. Zonder die maatregelen zou het tekort oplopen tot ruim 13 miljoen euro in 2023.

Omdat is vastgesteld dat de ozb voor bedrijven ruim onder het landelijke gemiddelde ligt, wordt voorgesteld om die volgend jaar met 30 procent te laten stijgen. In 2021 wordt een reclamebelasting ingevoerd en een jaar later denkt het college aan de herinvoering van de hondenbelasting. Alles bij elkaar moet dat ruim 5 miljoen opleveren.

Het college van burgemeester en wethouders wil toch geld vrijmaken voor onder meer een fitpark in Heenweg, gecombineerd met gymfaciliteiten, de ontwikkeling van een aantal dorpscentra, nieuwbouw van zwembad De Hoge Bomen in Naaldwijk en de aanleg van twee metropolitane fietspaden. Er wordt ook al verder vooruit gekeken. Zo wil het college aan de slag met nieuwbouw van Westlandtheater De Naald en flats bij het World Horti Center.