Archief

Nog elf kilometer aan gietijzeren gasleiding in onze regio

In onze regio ligt nog zeker elf kilometer aan gasleidingen die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn. Het gaat uitsluitend om leidingen die verspreid liggen in de gemeente Westland. In Midden-Delfland, Maassluis en Hoek van Holland zijn de oude gietijzeren leidingen al vervangen. Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) concludeert dat de oude leidingen snel moeten worden verwijderd en dat er meer moet worden gezocht naar gaslekken.

SodM komt met de conclusies naar aanleiding van een ernstige gasexplosie in de kruipruimten van een Haags appartementencomplex. Daarbij raakten begin dit jaar negen mensen gewond en werden drie appartementen compleet verwoest. Een scheur in een gasleiding van grijs gietijzer was de oorzaak. Het is sterk materiaal, maar bij hevige trillingen of verzakkingen is het wel breekbaar. Sinds 1994 is het leggen van dergelijke leidingen dan ook verboden.



Netbeheerder Westland Infra gaat met de aanbevelingen aan de slag en zegt de 11 kilometer aan gietijzeren leidingen binnen twee jaar helemaal vervangen te hebben. Tegelijk wordt tussentijds vaker gecontroleerd op gaslekken met een gasmeter. Verder vraagt de netbeheerder aan mensen die langs zo'n oude leiding wonen, om alert te zijn op gaslucht. Klanten van Westland Infra die vlakbij een oude leiding wonen, worden geinformeerd.

Wil je weten waar gietijzeren leidingen liggen? Bekijk dan onderstaande kaart.