Archief
WOS Media

WOS Media

Lelie vernoemd naar Lara van Ruijven, maar levert het ook wat op?

Wereldkampioene shorttrack Lara van Ruijven heeft dinsdagochtend bij een kweker in Honselersdijk haar 'eigen' lelie gedoopt. Dat gebeurde tijdens de start van de Dutch Lily Days. Het gebeurt wel vaker dat bloemen worden vernoemd naar succesvolle sporters of andere bekende Nederlanders, maar levert het ook wat op?

De 's-Gravenzandse kweker Laurens van der Lans introduceerde in 2012 de Ranomi-chrysant, vernoemd naar zwemster Ranomi Kromowidjojo, die toen een gouden Olympische medaille veroverde. Het leverde Van der Lans veel media-aandacht op. Zeker toen bleek dat hij 4.000 stickers in de vorm van de medaille kon weggooien vanwege een merkenkwestie.

Maar financieel hield Van der Lans er niet veel aan over. "Het heeft me geen geld opgeleverd, misschien heeft het zelfs wat gekost." De kweker had de bloemen dan ook niet lang. "Het gewas was een beetje traag. Ranomi was altijd heel snel in het zwembad, maar ik zat eigenlijk iedere dag op d'r te wachten voor ik kon bossen. Het grootste gedeelte van de kap was eruit, terwijl de Ranomi-chrysant er nog stond. Dat ging me tegenstaan."

Ook Paul Onings, handelaar in de Lara-lelie, doet het niet voor financieel gewin. "Inkomsten zijn altijd mooi, het is bijna niet te meten. Maar je doet je best en probeert ieder jaar origineel te zijn en zoveel mogelijk mensen naar je kas te krijgen."

Van Ruijven is in elk geval blij met 'haar' lelie. "Ik vind het een hele eer. Ik vind dit echt mooi en de oranje kleur past er helemaal blij. Ik vind lelies sowieso echt hele mooie bloemen."