Archief

'Onjuist dat verbouw gemeentekantoor Monster niet kan'

Het is onjuist dat het voormalige gemeentekantoor van Monster niet verbouwd kan worden tot een wooncomplex. Het kan wel, waarbij tenminste de hoofdconstructie, de structuur en beeldbepalende elementen van het gebouw behouden blijven. Daarin kunnen dan 40 compacte tweekamerappartementen worden gerealiseerd in de sociale sector, waarvan een deel desgewenst in de vorm van kluswoningen voor jongeren.

Volgens de Initiatiefgroep 't Raadhuis is tijdens het raadsdebat dat resulteerde in het besluit om het gemeentekantoor te slopen, een aantal feitelijke onjuistheden verteld over haar plannen. Nu Westland Verstandig het onderwerp door het indienen van een motie voor de volgende raadsvergadering weer op de agenda heeft geplaatst, wil de initiatiefgroep die plannen nog eens voor het voetlicht brengen.

Volgens wethouder Snijders is slopen beter, omdat het gebouw moeilijk is in te richten en exploitabel te maken. Feitelijk moet het gebouw volgens hem deels geamputeerd worden. De initiatiefgroep, die het verbouwplan heeft laten beoordelen op de technische en financiƫle haalbaarheid door het Poeldijkse Verbakel Bouwbedrijf, stelt dat het gebouw gemakkelijk bouwkundig te splitsen is. Het is onjuist dat het gebouw daar niet geschikt voor zou zijn. "Ons plan voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit en de bouwverordening", aldus de groep in een verklaring.

Het plan zal volgens de initiatiefgroep bijdragen aan een aantrekkelijker centrum van Monster. Herinrichting van de ruimte voor het gebouw geeft een kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte. Door het realiseren van 20 tot 27 zorg-gerelateerde zelfstandige woningen in de sociale huursector (prijscategorie betaalbaar) wordt bijgedragen aan een van de doelstellingen in de Woonvisie Westland 2030 en door het realiseren van kluswoningen komt een eigen koopwoning voor jonge starters binnen hun bereik. Tot slot zal het realiseren van een serviceflat de parkeerdruk in dit deel van Monster fors doen afnemen.

Voor de daadwerkelijke realisatie en exploitatie van het project zal worden samengewerkt met onder andere zorgorganisaties. "Daarbij heeft de initiatiefgroep 't Raadhuis inmiddels de toezegging van een aantal vermogende Westlanders zich garant te willen stellen voor de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van het project", aldus de verklaring.