Archief

's-Gravenzander maakt duizenden foto's van winkelcentrum

Wie iets wil weten over het winkelcentrum van 's-Gravenzande, moet bij Ton Coli zijn. Gewapend met zijn fotocamera legt hij al jaren de bouw vast. Het aantal gemaakte foto's is het astronomische aantal van 14.000 gepasseerd.

Waarom? Daar heeft de amateurfotograaf geen antwoord op. Hij noemt het een uit de hand gelopen hobby, net zoals zijn verzameling miniatuurvrachtwagens. Zeker één keer per dag bezoekt hij het winkelcentrum en legt de ontwikkelingen vast.

De fotoreeks begint bij de afbraak van de oude Koningswerf in 2014. En tot vandaag de dag maakt Coli foto's, want bij het Gravenhof en de Langestraat vinden nog wat werkzaamheden aan gevels plaats.

Alle gemaakte foto's voorziet Ton van bijschrift en bewerkt ze. Alleen is de fotolens een beetje beschadigd. "Dus ik fotografeer met de zon mee, anders krijg je witte vlekken."

Ook van bouwvakkers kreeg de 's-Gravenzander hulp. Meerdere keren namen kraanmachinisten zijn fototoestel mee de kraan in, om van bovenaf foto's te maken. "Ze maakten ook 's morgens vroeg foto's tijdens het opstarten van de machines."

Een aantal nieuwe bewoners boven winkelcentrum Hart van 's-Gravenzande heeft al belangstelling getoond in de fotocollectie. Mogelijk worden ook foto's in de etalage van een winkel gehangen. En als Ton de collectie zat is, schenkt hij deze aan het Historisch Archief Westland.