Archief
Signbiblio 2

Signbiblio 2

Na bezuinigingen nu kleine meevaller in Midden-Delfland

De gemeente Midden-Delfland kan na een bezuinigingsronde eerder dit jaar, nu een kleine meevaller van 257.268 euro noteren. Dat is te lezen in de tweede periodieke begrotingswijziging, die in juni wordt besproken door de gemeenteraad. Toch blijft onzeker of de gemeente aan het eind van het jaar afsluit met een positief exploitatiesaldo.

Midden-Delfland heeft de voor- en najaarsnota vorig jaar vervangen door vier periodieke begrotingswijzigingen. Zo kan de gemeenteraad de financiële situatie op meerdere momenten in het jaar bijsturen.

Dat werd afgelopen april ook gedaan, toen de gemeente te maken kreeg met een flink tekort op jeugdhulp en daarom flink moest bezuinigen. Voor dit jaar betekende dat onder meer het doorschuiven van enkele kredieten naar 2020, het schrappen van budget voor evenementen en een bezuiniging op personeelskosten. Op deze manier werd de begroting voor 2019 weer sluitend gemaakt.

In de situatie die nu is voorgespiegeld, heeft de gemeente een meevaller van 257.268 euro. Wethouder Financiën Hans Horlings stelt voor dit bedrag te storten in de algemene reserves.

Horlings houdt wel een slag om de arm voor de rest van het jaar, omdat enkele risico's nog niet goed in kaart zijn gebracht. Dit zou een negatieve invloed kunnen hebben op de financiële situatie. Daarnaast moet in 2020 en daarna nog structureel bezuinigd worden om ook in die jaren de begroting sluitend te krijgen.