Archief
WOS Media

WOS Media

Roep om tramverbinding van Den Haag naar Westland en Maassluis

De roep om een tramverbinding van Den Haag naar Westland en Maassluis wordt steeds groter. De gemeenten Westland, Maassluis en Midden-Delfland pleiten daar gezamenlijk voor bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Sinds vorige week vraagt ook de Haagse gemeenteraad hier aandacht voor.

De Haagse CDA-fractie diende vorige week een motie in, die unaniem werd gesteund. Fractievoorzitter Daniƫlle Koster wil dat Westland, waar veel werkgelegenheid is, beter bereikbaar wordt voor werkzoekenden uit Den Haag. Zij ziet een lightrailverbinding vanaf De Uithof via nieuwbouwwijk Vroondaal naar Westland dan ook als een ideale oplossing.

"Je ziet dat Vroondaal geen goede ov-verbinding heeft", zegt Koster. "Vanuit CDA Westland was altijd de wens om te kijken of er een snelle verbinding kan worden doorgetrokken vanuit Den Haag zuidwest naar Westland. Je zou kunnen kijken of je de huidige verbinding eerst kunt doortrekken naar Vroondaal en daarna kun je verder kijken naar Westland, omdat daar ook geklaagd wordt over de slechte busverbinding."

Volgens burgemeester Edo haan van Maassluis gaat dat echter niet ver genoeg. Hij wil dat de tramverbinding ook zijn stad aandoet. Het traject zou idealiter langs het World Horti Center en langs de A20 lopen. "Het zou toch goed zijn als de Hoekse Lijn niet doodloopt in Hoek van Holland, maar dat je vanaf Maassluis via Naaldwijk naar Den Haag kunt. Dat je als het ware een rondje kunt rijden via lightrail door dit deel van de Randstad."

Er is eerder onderzoek gedaan naar zo'n verbinding. Toen bleek het niet rendabel, maar het aantal inwoners is fors toegenomen. Mogelijk zorgen deze initiatieven voor een nieuwe impuls. Wel gaat het nog zeker tien jaar duren voordat een tramverbinding er ook daadwerkelijk kan liggen.