Archief

Lely-duo maakt kans op Europese uitvindersprijs

Het Lely-duo Karel van den Berg en Alexander van der Lely maakt kans op een uitvindersprijs van het Europees Octrooibureau (EOB). De twee ingenieurs van het Maassluise bedrijf zijn finalist in de categorie Industrie met hun volledig geautomatiseerde melkrobot.

De uitvinding van Alexander van der Lely en Karel van den Berg biedt voordelen voor zowel de koe als de veehouder, stelt het EOB. "De koeien zijn verbonden met high-tech machines maar behouden hun bewegingsvrijheid. Zij bepalen zelf wanneer en hoe vaak zij gemolken worden, zonder dat er enig menselijk handelen aan te pas komt. Het systeem is bovendien een waardevol instrument voor monitoring en het verzamelen en analyseren van gegevens."

Het familiebedrijf Lely is marktleider in geautomatiseerde systemen voor het melkveebedrijf en werkt met veehouders in meer dan 40 landen. "Door de technologie van de melkrobot in licentie te geven, hebben zij de marktintroductie versneld en hun bedrijf tot een wereldspeler gemaakt", aldus het EOB.



De concurrentie voor het Lely-duo komt uit Spanje en Oostenrijk. De Spaanse uitvinding betreft een mal voor betere golfbrekers, de Oostenrijkse is een vernieuwing op het gebied van hergebruik van plastic.

Op 20 juni wordt tijdens een feestelijke ceremonie in Wenen de winnaar per categorie bekendgemaakt.

Categorieen:
Economie