Archief

Onderzoek: Zeekoeten stierven door verhongering

De zeekoeten die begin dit jaar massaal dood aan de kust werden gevonden blijken te zijn gestorven door verhongering. De jonge dieren waren al verzwakt toen ze de zee op gingen en konden daardoor moeilijk vissen naar hun normale voedsel. Een storm op zee gaf de doorslag, zo blijkt uit onderzoek. Ook in onze regio spoelden tientallen verhongerde vogels aan, onder meer in Monster en Hoek van Holland.

De oorzaak ligt volgens de onderzoekers in een moeilijk broedseizoen voor de vogels. De zeekoeten broeden in Schotland. "Het is aannemelijk dat veel van de jonge vogels al zwak waren toen zij de kolonie verlieten", laat het ministerie aan mediapartner Omroep West weten. "Op zee konden ze daardoor moeilijk vissen naar hun normale voedsel en moesten ze het doen met kleinere prooien. Daardoor bleven de vogels verzwakt."

Ongeveer op hetzelfde moment dat de vogels op de kust werden aangetroffen, verloor het schip de MSC Zoë ten noorden van de Waddeneilanden 342 containers. Er werd toen gespeculeerd over een mogelijk verband met de dode zeekoeten, maar dat blijkt niet te kloppen. Volgens het ministerie gaf de storm op zee die ook het containerverlies veroorzaakte, wel de doorslag bij het overlijden van de verzwakte vogels.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.