Archief
de mannetjes ooievaar - foto Heleen Verduijn

de mannetjes ooievaar - foto Heleen Verduijn

Broedend ooievaarspaar op Het Westerhonk in Monster

Op een van de ooievaarsnesten op Het Westerhonk in Monster is een paartje gespot. Sterker nog, het mannetje en vrouwtje hebben al gepaard en de ecoloog van het terrein verwacht over een maand jonkies. Bijzonder is dat de twee ooievaars niet geringd zijn en dus tot de 'wilde' populatie behoren.

De twee vogels zijn het gesprek van de dag onder bewoners van Het Westerhonk. "Elke dag als ik langs rij kijk ik even", zegt bewoner Marley. Hij heeft ook meegeholpen met het bouwen van het nest, net als een aantal andere bewoners.

In totaal staan er drie ooievaarsnesten op Het Westerhonk: eentje op de kinderboerderij en twee op afgezaagde populieren, zo'n 12 meter hoog. Vrijwilliger Jaap Zuijderwijk heeft bij een nestenbouwer uit Drenthe tekeningen opgevraagd, en is daarna met bewoners aan de slag gegaan.

Dat het nu 'raak' is, komt dan ook als een geschenk uit de hemel. "Helemaal tof, als je met de jongens een nest hebt gebouwd", straalt Zuijderwijk.

De twee ooievaars behoren waarschijnlijk tot de ooievaarspopulatie die al langer rond De Uithof in Den Haag leeft. "Het lijkt er sterk op dat de vestiging op Het Westerhonk past in het langzaam uitdijen van de populatie uit Den Haag", weet vogelaar Ton van Schie. Grote kans dus dat dit het eerste broedende wilde ooievaarspaar in Westland sinds lange tijd is. "Die half wilde vogels van Jan Olsthoorn mag je eigenlijk niet mee tellen", aldus Van Schie.

Buurvrouw geeft gul

Een gulle buurvrouw van Het Westerhonk vindt de komst van de ooievaars geweldig nieuws en fantastisch voor de bewoners. Daarom geeft zij 200 euro aan kinderboerderij De Willemshoeve op het terrein, waar het bewuste nest gemaakt is.

Categorieen:
Monster Westland Algemeen