Archief

Serieus plan voor dierenopvangcentrum in Naaldwijk

Als het aan dierenambulance De Wijs, vogelopvang De Wulp en egelopvang Het Stekeltje ligt, staat er over een paar jaar een gloednieuw dierenopvangcentrum in Naaldwijk. Naast deze drie organisaties zijn er nog meer geïnteresseerden, waaronder Opvang Pettings uit Rotterdam. De organisaties hebben hun pijlen gericht op een perceel aan de Vierschaar, vlakbij het politiebureau.

Jeroen Melcherts van de Haagse Vogelbescherming vindt het schadelijk dat er nu geen dierenopvangcentrum is in Westland. Dierenambulances van buiten de regio zijn lang onderweg, waardoor dieren langer moeten wachten op nodige hulp.

Als de gemeente groen licht geeft, kunnen de fondsen worden geworven. Er moet zo'n vier ton bij elkaar gesprokkeld worden. Melcherts verwacht dat er dan in 2020 kan worden gestart met de bouw.

Het gewenste perceel is eigendom van de gemeente en staat op de lijst van af te stoten locaties. Het initiatief is op verzoek van de fracties Westland Verstandig, GroenLinks en PvdA besproken in de Commissie Ruimte. Wethouder Cobie Gardien liet weten, dat de gemeente het initiatief wil ondersteunen, maar: "Er zijn nogal wat haken en ogen aan." Als de locatie niet wordt verkocht, mist de gemeente inkomsten en die zouden dan normaal gesproken opgebracht moeten worden door de initiatiefnemers.

Eerst moeten dus de financiële consequenties van het initiatief duidelijk in kaart worden gebracht. Bovendien

wil de wethouder dat de initiatiefnemers zich verenigen in één partij, zodat er voor de gemeente één aanspreekpunt kan ontstaan. Dit is ook het plan van de initiatiefnemers; die willen aan elkaar gekoppeld worden als een coöperatie.

Door steunraadslid Herman Dekkers (LPF) werd naar voren gebracht dat de gemeente ook al gebruik maakt van de dierenopvang aan het Julialaantje in Rijswijk. "Daar daar gaat het vooral om honden en katten en in Delft gaat het om knaagdieren. Maar hier zou het vooral om andere dieren gaan", reageerde Gardien. Het dierenopvangcentrum bij de Vierschaar moet een plaats worden waar wilde dieren opgevangen kunnen worden.