Archief
Archief Google Streetviewpng   Vestia Honselersdijk

Archief Google Streetviewpng Vestia Honselersdijk

Afspraken woningverkoop Vestia toch niet in beton gegoten

Het is toch niet zeker dat er de komende jaren geen woningen van Vestia worden verkocht in Maasdijk en Honselersdijk. Dat heeft een woordvoerder van de woningcorporatie gezegd tegen WOS Media.

Wethouder Ben van der Stee van Wonen stelde afgelopen week in een brief aan de gemeenteraad dat Vestia "uit eigen beweging" had aangekondigd geen huurwoningen in de dorpen Maasdijk en Honselersdijk te zullen verkopen. Bij navraag bij Vestia door WOS blijkt dit toch iets genuanceerder te liggen.

Een woordvoerder wijst op de prestatieafspraken van Vestia met de gemeente, waarin staat dat de corporatie in 2019 in principe geen sociale huurwoningen in Westland verkoopt, tenzij de Autoriteit Woningcorporaties vindt dat er toch meer huurwoningen moeten worden verkocht. Dit geldt ook voor de komende jaren tot 2023 en voor alle plaatsen in Westland waar Vestia actief is: niet alleen in Maasdijk en Honselersdijk, maar ook in Naaldwijk. Vestia staat vanwege haar grote financiƫle problemen sinds 2012 onder toezicht van de Autoriteit Woningcorporaties.

Om haar financiƫle problemen op te lossen, verkoopt de corporatie veel van zulke huurwoningen als ze vrij komen, of hevelt ze die over naar de vrije sector. Daarmee neemt het aantal sociale huurhuizen verder af, terwijl er in de regio al een groot tekort aan is.

In Maasdijk en Honselersdijk is Vestia de enige aanbieder van sociale huurwoningen. Daardoor heeft een eventuele verkoop van woningen daar een nog grotere impact op de sociale woningvoorraad, de wachttijden voor de huurwoningen en de leefbaarheid in deze dorpen, aldus wethouder Van der Stee.