Archief

Westlands college steunt doorstart FairTrade-initiatief

Het Westlandse college van B en W wil alsnog meewerken aan het streven om van Westland een Fairtrade-gemeente te maken. Op basis van een ingediend plan van aanpak is aan de in oprichting verkerende stichting Fairtrade Westland een subsidie van 2.700 euro in zowel 2019 als 2020 toegekend.

Vorig jaar kwam het college tot de conclusie dat aansluiting bij FairTrade Nederland een illusie leek te zijn geworden. Er ontbrak een vereiste lokale werkgroep en de oplossing om dit gemis professioneel te ondervangen, zou 25.000 euro per jaar gaan kosten voor een periode van vier jaar. Daar zagen B en W geen heil in.

De vervolgens ontstane vierkoppige werkgroep gaat op 21 maart naar de notaris om een stichting op te richten. De leden van de werkgroep - Hans Triep, Janny Nederlof, Rob Kruit en Wil van Solingen - zullen het eerste stichtingsbestuur gaan vormen. De werkgroep wil zo snel mogelijk helemaal onafhankelijk van de gemeente worden. Zij wil onder meer gaan samenwerken met Westland Marketing en een businessclub oprichten.

Eerlijke prijs

In Fairtrade-gemeenten wordt er onder meer naar gestreefd dat boeren en andere producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten ontvangen. Volgens B en W van Westland is er in de gemeente een breed aantal bedrijven en instellingen dat zich bij het Fairtrade-streven heeft aangesloten. Mede gezien de spreiding van deze bedrijven over de gemeente, is er voldoende potentieel om de Fairtrade-gedachte uit te dragen en bredere maatschappelijke bewustwording te creëren, aldus B en W vorig jaar.

Motie uit 2014

In november 2014 nam het toenmalige college een motie over die door Progressief Westland was opgesteld en bij voorbaat gesteund werd door de fracties van CDA, GemeenteBelang Westland en D66. "Het hebben van de titel Fairtrade-gemeente is niet alleen goed voor arme landen, maar ook goed voor het imago van Westland als internationale duurzame Greenportgemeente", zo stond in de motie.

Categorieen:
Westland Politiek