Archief
Screenshot uit filmpje 3

Screenshot uit filmpje 3

Meszwaaier Naaldwijk niet bestraft

De 28-jarige Syriër die in augustus vorig jaar op de Verdilaan in Naaldwijk met een mes zwaaide, wordt niet bestraft. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag besloten. De man is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Wel moet hij zich een jaar laten behandelen in een psychiatrisch ziekenhuis.

De verdachte liep op 27 augustus in Naaldwijk in verwarde toestand over straat, schreeuwend en zwaaiend met een mes in zijn hand. Familieleden probeerden de man te kalmeren, omdat hij mogelijk zichzelf of anderen iets zou aandoen. Een agent riep meermaals dat hij zijn mes moest laten vallen, maar dat had een tegenovergesteld effect.

Hem kan de acties echter niet worden aangerekend. Volgens deskundigen verkeerde de Syriër op dat moment in een psychose. Daarom is hij vrijgesproken van poging tot doodslag of zware mishandeling. Ook is vastgesteld dat hij geen terroristisch motief had.

De 28-jarige is enkele jaren geleden gevlucht uit Syrië en uiteindelijk - na omzwervingen - naar Zweden verhuisd. De rest van zijn familie woonde inmiddels in Naaldwijk. De familie verklaarde twee weken geleden bij de rechtbank dat het al maanden niet meer goed met de verdachte ging. Zo dacht hij bespioneerd te worden via schemerlampen. De man woonde daarom al enige tijd bij zijn familie in Westland, zodat er permanent iemand bij hem kon zijn.

Die bewuste avond was er ruzie tussen de verdachte en zijn broers. Die laatsten wilden niet dat hij het huis uitging, waarna de man een ruit had gebroken en alsnog wegging, richting de Verdilaan.