Archief
Screenshot uit filmpje 2

Screenshot uit filmpje 2

OM: Geen straf voor paranoïde meszwaaier Naaldwijk

De 28-jarige Syriër die in augustus vorig jaar op de Verdilaan in Naaldwijk met een mes zwaaide, leidt aan een paranoïde psychotische stoornis. Dat hij die bewuste maandagavond een agent bedreigde is hem daarom niet aan te rekenen. Het Openbaar Ministerie vindt daarom dat de man geen straf moet krijgen. Wel zou hij moeten worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, zo bleek donderdag tijdens een rechtszaak.

De verdachte liep op 27 augustus in verwarde toestand over straat, schreeuwend en zwaaiend met een mes in zijn hand. Familieleden probeerden de man te kalmeren, omdat hij mogelijk zichzelf of anderen iets zou aandoen. Een agent riep meermaals dat hij zijn mes moest laten vallen, maar dat had een tegenovergesteld effect. De man kwam met versnelde pas op de politieman af, die besloot te schieten. "Ik heb als agent mijn werk gedaan," aldus de agent donderdag, "maar voelde me als mens heel fragiel. Je wilt niet schieten op mensen."

De 28-jarige was enkele jaren daarvoor gevlucht uit Syrië en uiteindelijk - na omzwervingen - naar Zweden verhuisd. De rest van zijn familie woonde inmiddels in Naaldwijk. De familie verklaarde tijdens de rechtszitting dat het al maanden niet meer goed met de verdachte ging. Zo dacht hij bespioneerd te worden via schemerlampen. De man woonde daarom al enige tijd bij zijn familie in Westland, zodat er permanent iemand bij hem kon zijn.

Die bewuste avond was er ruzie tussen de verdachte en zijn broers. Die laatsten wilden niet dat hij het huis uitging, waarna de man een ruit had gebroken en alsnog wegging, richting de Verdilaan.

Geen terroristisch motief

In het onderzoek naar het voorval is gekeken of de man een terroristisch motief had. Omstanders hoorden hem "Allahu Akbar" roepen. De verdachte verklaarde daarover dat dat iets is wat moslims zeggen als hij overlijdt. Hij had dan ook het gevoel dat de agenten hem wilden vermoorden.

Ook uit huiszoeking in Zweden en gesprekken met familie en bekenden blijkt nergens uit dat hij een aanslag had willen plegen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.