Archief

Meerderheid Westlandse raad wil 'harde' afspraken woningtoewijzing

Een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad wil dat met alle hier actieve woningcorporaties 'harde' afspraken worden gemaakt over het optimaal benutten van het zogeheten 'Lokaal Maatwerk'. Dit betekent maximale toewijzing van sociale huurwoningen aan eigen inwoners.

Initiatiefnemer André van den Berg (GBW) licht toe: "Hoewel de corporaties in Westland de mogelijkheid hebben om 25 procent van de in een jaar vrijkomende sociale huurwoningen aan eigen inwoners te verhuren, maken zij daar maar weinig gebruik van (14 procent in 2016, 10 procent in 2017 en 19 procent in 2018). Bij zo'n 600 nieuwe verhuringen per jaar praten we dan al snel over 35 tot 80 woningen per jaar die niet aan eigen inwoners van Westland zijn toegewezen."

Het onderwerp werd door hem al aangekaart in een rondvraag in de raadsvergadering van juli afgelopen jaar. Inmiddels zijn de definitieve cijfers over 2018 bekend en is het overleg van de gemeente met de Westlandse corporaties over de prestatieafspraken 2019 afgerond. "Maar er zijn geen 'harde' afspraken gemaakt over het optimaal benutten van de 25 procent', aldus Van den Berg.

Afgelopen maandag heeft wethouder Van der Stee laten weten, dat woningcorporatie Arcade binnen afzienbare tijd zich wil inzetten de 25 procent Lokaal Maatwerk daadwerkelijk te gaan realiseren. "Dat is een mooi begin", aldus Van den Berg, "maar nog steeds weinig concreet en nog steeds te vrijblijvend. Daarom wil ik met een motie de wethouder vragen met alle corporaties alsnog 'harde' afspraken te maken over het optimaal en maximaal benutten van het Lokaal Maatwerk."

De door GBW opgestelde motie heeft inmiddels al ondersteuning van de fracties van Westland Verstandig, CDA ,PvdA, GroenLinks en LPF Westland waarmee al een meerderheid in de gemeenteraad is verzameld. Dinsdagavond staat de motie op de agenda van de raadsvergadering.

Categorieen:
Westland Politiek