Handbalsters Quintus naar kwartfinale Europa Cup

Quintus heeft zich bij de laatste acht gevoegd van de Challenge Cup. In de Eekhouthal won de thuisploeg ook de tweede wedstrijd tegen Geonius/V&L. Na de 27-22 overwinning van vorige week in Geleen won Quintus de thuiswedstrijd met 23-19.

Komende week wordt geloot bij de EHF in Wenen en kan Quintus een goede tegenstander verwachten. Zeker van de kwartfinales zijn Rincon Malaga (Spanje), Boden IF (Zweden), SPR Pogon Szczecin (Polen) en HC Gomel (Wit Rusland). Daar komen gezien de uitslagen in de eerste wedstrijden bij Kristianstad Handboll (Zweden) en Rocasa Gran Canaria (Spanje). Misschien dat ZRK Naisa Nis zich ook plaatst en dat is een oude bekende uit de dubbele ontmoeting in november 2018.

Vanaf het beginsignaal van de Finse scheidsrechters Korja en Metsamaki had Quintus weinig te duchten van de Hollandse opponent. Verdedigend zat het pot dicht bij de Heulse ploeg. Het middenblok met de steeds uitstappende Britt van Steekelenburg en aan haar zijde Lisanne Zwinkels of Dorien van Wissen was niet te passeren. Daarnaast was het aanvalsspel van de Limburgse ploeg traag en te door zien. Was de ploeg er door heen dan stond doelvrouw Eshter de Vos vaak in de weg. Quintus liet aanvallend snel spel zien en trok de wedstrijd snel naar zich toe. In de openingsfase was bijna iedere aanval raak. Binnen een kwartier stond het 6-2 en daartussendoor had Quintus al twee tijdstraffen gehad zonder dat dit gevolgen had in de stand. De ruststand werd 11-5 in het voordeel van de thuisploeg.

Na de pauze was in de openingsfase hetzelfde spelbeeld te zien als in de eerste helft. Quintus opende sterk en nam een marge van negen treffers (15-6), maar het spelpeil van de thuisploeg zakte na elf minuten in de tweede helft in. De tussenstand was op dat moment 17-9. De Vos bracht nog wel redding op een aantal Limburgse aanvallen, maar kon niet verhinderen dat Vlug en Lenig terugkwam tot op vijf doelpunten (19-14). Verder liet Quintus het niet komen en de wedstrijd werd uitgespeeld en gewonnen met 23-19. Coach Zwinkels wisselde in het laatste kwartier veel, gaf enkele speelsters rust en zo kwam iedereen aan spelen toe.

Na vier Europese wedstrijden wist Jill van der Zeijden voor het eerst het doel van de tegenstander te vinden. Angelique van Duijvenbode stond zes Europese wedstrijden droog en kwam tot één doelpunt. Esmée Martens scoorde vier keer, waaronder alle drie strafworpen van de thuisploeg. Vlug en Lenig kreeg negen strafworpen toegekend en scoorde zeven keer.

Doelpuntenmakers: Cynthia Devilee-Grift 5, Esmee Martens 4, Anouk Zwinkels 4, Fem Boeters 2, Susan de Bakker 2, Lisanne Zwinkels 2, Daisy Hage 1, Angelique van Duijvenbode 1, Lois Strik 1, Jill van der Zeijden 1