Archief
Sjoerd Kuiper 1

Sjoerd Kuiper 1

Flink meer woningen op komst in de regio Rotterdam

Er komen flink meer woningen bij in de regio Rotterdam, in totaal 54.000 tot 2030 zo is door de diverse gemeentes en woningcorporaties afgesproken met de provincie Zuid-Holland. Van die 54.000 komen er, na afbraak van een aantal sloopwoningen tussen de 1.600 en 2.600 woningen in Maassluis. Circa 650 daarvan zijn bestemd voor sociale huur.

In de huidige plannen is ruimte voor in totaal 5.500 sociale huurwoningen in Maassluis in 2030, maar uit gesprekken die de gemeente heeft gevoerd met woningbouwcorporaties zouden dat er op termijn ook 5.725 kunnen zijn. Toch komt dat nog niet overeen met wat er volgens onderzoeksinstituut Rigo mogelijk is, dat spreekt namelijk van een totaal van 6.020.

Hoewel dergelijk cijfer nog een hele uitdaging voor de gemeente is, streeft Maassluis er wel naar. Want naast de bouw van circa 650 sociale huurwoningen waarover afspraken zijn gemaakt met corporatie Maasdelta, wil de gemeente nog eens 250 sociale huurwoningen extra bouwen. Daarvoor wordt nog gezocht naar locaties, financiële bijdragen van het Rijk en/of provincie en naar één of meerdere woningcorporaties die de handschoen op willen pakken.

Maar er wordt niet alleen gekeken naar extra nieuwbouw. Ook de bestaande afspraken over sloop en nieuwbouw worden in de komende tijd tegen het licht gehouden. Wethouder Sjoerd Kuiper wil bekijken wat er toch nog behouden kan blijven en wat juist versnelling nodig heeft. Hij heeft overigens geen hoge verwachtingen van sociale koop en particuliere huur, die zijn volgens de wethouder slechts beperkt stuurbaar.

Kuiper ziet dat er nu nog te veel ongelijkheid is op de woningmarkt en wil dat aanpakken: "Als je 5 ton te besteden hebt, heb je binnen vijf dagen een huis. Als je een laag of middeninkomen hebt, sta je meer dan vijf jaar op een wachtlijst. Daarom pakken we de woningnood fors aan, ook in Maassluis." Naast sociale huurwoningen komen er ook heel wat betaalbare en middeldure (koop- en huur)woningen bij en kijkt men naar een betere doorstroming.

Hoek van Holland

De gemeente Rotterdam is overigens om cijfers gevraagd over Hoek van Holland. Echter worden deze niet specifiek voor Hoek van Holland gemaakt. Wel komt er binnenkort een document beschikbaar waaruit blijkt welke woningbouwprojecten er in de komende jaren gaan spelen in de badplaats.