Archief

College: Niet nog meer arbeidsmigranten op Honderdland

Er komt, als het aan het Westlandse college van B en W ligt, toch geen tweede 'Polenhotel' in Maasdijk. Weliswaar maakt het bestaande bestemmingsplan zo'n onderkomen voor arbeidsmigranten juridisch waarschijnlijk mogelijk, maar omdat het ingaat tegen het door de raad vastgestelde spreidingsbeleid vraagt het college de raad om een zogeheten verklaring van geen bedenkingen te weigeren. Zonder zo'n verklaring kan er geen omgevingsvergunning worden afgegeven en kan er dus uiteindelijk niet worden gebouwd.

Uitzendbureau NL Jobs was er in augustus vorig jaar als de kippen bij, toen de gemeenteraad halsoverkop besloot een voorbereidingsbesluit te nemen om het bestaande bestemmingsplan Honderdland fase 2 te wijzigen. Toen dat namelijk werd vastgesteld, waren er plannen om op een van de percelen een hotel neer te zetten. De initiatiefnemer trok zich weliswaar terug, maar de mogelijkheid voor een hotel, pension of bed&breakfast bleef wel gehandhaafd.

Omdat de juridisch adviseur van de gemeente niet kon uitsluiten dat het weigeren van arbeidsmigranten voor de rechter zou standhouden, besloot de raad het bestemmingsplan te wijzigen. Een dag voordat het voorbereidingsbesluit in werking trad, diende NL Jobs een aanvraag in om een onderkomen voor 252 arbeidsmigranten te bouwen. Dat moet dus getoetst worden aan het 'oude' bestemmingsplan.

Het college volgt nu de redenering dat het nooit de bedoeling is geweest om logiesgebouwen voor arbeidsmigranten toe te staan. Bovendien kan een onderkomen voor arbeidsmigranten niet beschouwd worden als hotel, pension of bed&breakfast. Belang argument is ook dat een tweede 'Polenhotel' in Maasdijk indruist tegen het vastgestelde spreidingsbeleid. De kern heeft al een 'hotel' met 300 bedden en huisvest daarnaast nog eens 200 arbeidsmigranten in woningen. Daarmee heeft de kern Maasdijk in Westland procentueel gezien al veruit de meeste arbeidsmigranten.

Volgens het college allemaal redenen om de verklaring van geen bezwaar af te wijzen. Ook al voegt het college daar aan toe: "De juridische houdbaarheid is (zoals bekend) niet gegarandeerd. Ambtelijk schat men de juridische houdbaarheid hoger in dan Pels Rijcken (de juridisch adviseur van de gemeente, red.), maar ook ambtelijk ziet men het juridische risico."

Categorieen:
Maasdijk Westland Politiek