Archief
Stijlmeesters

Stijlmeesters

VVD: Waarom geen duurzaamheidssubsidie voor Daglichtkas?

Waarom is er geen duurzaamheidssubsidie meer beschikbaar voor technieken als de Daglichtkas? Dat willen de Tweede Kamerleden Arne Weverling en Dilan Yesilgöz-Zegerius weten. Het VVD-duo heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Landbouw en de minister van Economische Zaken over de beschikbaarheid van de zogeheten SDE+-subsidies in de glastuinbouw.

De Kamerleden willen weten of en hoe er contact is gezocht met de glastuinbouwsector over het uitsluiten van technieken als de Daglichtkas voor een SDE+-subsidie. Weverling en Yesilgöz-Zegerius willen weten wat nu de gevolgen zijn van het besluit en vinden dat het juist wenselijk is dat innovaties als de Daglichtkas kunnen doorgroeien met het oog op de energietransitie.

De Daglichtkas is een kas waar beweegbare zonnecollectoren onder zijn geplaatst. Daarmee kan water in buizen worden opgewarmd, zodat aan tot wel vijftig procent van de warmtebehoefte kan worden voldaan. Ook zijn er lenzen in het dubbele glas geplaatst om het licht te versterken en te concentreren. Tegelijk blijft er genoeg licht over voor de planten in de kas. Onder meer Ter Laak in Wateringen werkt met dergelijke kassen.

Categorieen:
Wateringen Politiek