Archief

Elke dag vogels tellen in Monster

Ruim 74.000 mensen hebben dit weekend meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling. In totaal werden er ruim 1,2 miljoen vogels geteld. De meest getelde vogel is de huismus. Ook Rien en Trudie Vellekoop uit Monster hebben dit weekend meegeteld. In hun tuin telden ze veel huismussen. Het echtpaar is door de jaren heen zo gehecht geraakt aan vogels dat ze eigenlijk elke dag tellen.

Rien gaat 's morgens eerst de vogels voeren en daarna zitten, kijken en tellen. Samen met zijn vrouw Trudie tuurt hij door de verrekijker op zoek naar soorten die ze niet eerder hebben gezien. In een agenda wordt alles bijgehouden. Hun record staat op 34 verschillende vogels in een dag.

De makkelijkste manier om de dieren te tellen is door eerst een foto te maken, zegt de vogelkenner. Hij heeft zijn tuin 'vogelproof' gemaakt. Overal zijn voerplekken, bomen en struiken waar ze zich kunnen verschuilen. Ook is de tuin omringd met water. Toch zijn niet alle vogels geliefd bij het koppel uit Monster, bijvoorbeeld de halsbandparkiet. Die maakt namelijk ruzie met andere vogels en sloopt de bomen.

Categorieen:
Monster Algemeen