Archief
Archieffoto

Archieffoto

CDA: Wil gemeente helpen bij verwijdering asbestdaken?

Wat heeft de gemeente Westland sinds 2015 gedaan om het verwijderen van asbestdaken van particulieren te bevorderen? Dat wil het CDA van het college van B en W weten. De partij vraagt zich af of voor 31 december 2024 alle asbestdaken in Westland daadwerkelijk verwijderd zijn, nu blijkt dat er een capaciteitsprobleem is bij saneerders. Vanaf die datum zijn asbestdaken namelijk verboden.

Volgens de christendemocraten starten steeds meer gemeenten initiatieven om particulieren een handje te helpen bij de asbestsanering. Door het capaciteitsprobleem stijgen de kosten namelijk de pan uit. De prijzen voor de verwijdering variëren nu tussen de 10 euro per vierkante meter in het oosten van het land tot 250 euro in de omgeving van Westland.

De fractie wil dan ook weten of Westland iets voor particulieren kan betekenen. In een voorbeeld stelt het CDA dat de gemeente een partij zou kunnen benoemen naar wie particulieren met een asbestdak toe kunnen stappen. Deze partij verzamelt alle meldingen en legt de opdracht in de markt. Op die manier kunnen prijsafspraken worden gemaakt, zo is de gedachte. Eventueel zouden er dan ook meteen zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

Aanjagersrol

In 2015 werd door B en W een voorstel overgenomen van Progressief Westland (toenmalige samenwerkingsfractie van PvdA en GroenLinks in Westland) waarin het college werd opgeroepen om een aanjagersrol met betrekking tot de sanering van asbestdaken te gaan vervullen. Ook toen werden er al zorgen uitgesproken over het halen van de deadline in 2024. In 2016 diende Westland Verstandig ook een dergelijke motie in, maar die verkreeg geen enkele steun.

Vorig jaar zomer nog riep de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op om werk te maken van het saneren met een versnelde aanpak. De VNG verwacht dat met het saneren in het huidige tempo, de daken pas in 2026 asbestvrij zijn. In het uitvoeringsprogramma van het coalitieakkoord is overigens niets over asbestverwijdering terug te vinden.

Categorieen:
Westland Politiek