Archief
Archieffoto Dennis van Schie

Archieffoto Dennis van Schie

SodM: 'Veiligheid aardwarmteputten moet omhoog'

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaat strengere eisen opstellen waaraan aardwarmteputten moeten voldoen om te zorgen dat het veilig blijft. Veel projecten hebben last van roestvorming in de metalen buizen, waarin het water omhoog wordt gepompt en weer naar beneden gaat. Dit kan zorgen voor lekkages en dat is slecht voor het milieu.

De nieuwe eisen gaan gelden voor nieuwe aardwarmteprojecten. "Het is makkelijker om de eisen op te stellen voor nieuwe putten", laat een woordvoerster van SodM weten. "Voor de huidige putten zijn strengere eisen geen oplossing, daar zullen we tijdens onze inspecties streng (blijven) kijken naar de integriteit van de put en de manier waarop de geothermist dit in de gaten houdt en of deze tijdig actie onderneemt."

Roestvorming ontstaat door het oppompen van zout water uit de ondergrond. Volgens het SodM hebben vrijwel alle projecten in Nederland hier last van. "In sommige gevallen is de put zelfs stilgelegd om lekkage naar de omgeving te voorkomen", aldus inspecteur-generaal Kockelkoren op de SodM-website.

In onze regio zijn al meerdere aardwarmteprojecten actief. Onder meer in Honselersdijk, De Lier, Poeldijk en Kwintsheul gebruiken tuinders de warmte om hun kassen op temperatuur te brengen. Voor zover bekend zijn deze putten nog niet stilgelegd vanwege roest.