Archief

Vervanging van kade Goudsteen kan deze zomer van start

Nog deze zomer kan worden begonnen met het vervangen van de kade bij de Goudsteen in Maassluis. Dat is de verwachting van wethouder Fred Voskamp, die het dossier langzaam maar zeker uit het slop trekt. De kade verkeert al sinds 2010 in zeer slechte staat, maar tot een oplossing kwam het maar niet. Tot nu.

Bij de kademuur ter hoogte van de Goudsteen is gebleken dat zowel de fundering als het metselwerk van de kademuur ernstig zijn aangetast, waardoor deze muur volledig vervangen dient te worden. De werkzaamheden aan de kade zijn al jaren uitgesteld. Oorspronkelijk stond de vervanging van de kade op de planning voor 2013, maar de gemeente liet eerder weten dat er geen overeenstemming over de te plannen werkzaamheden is bereikt met de eigenaren van de panden aan de Goudsteen.

Nu is die overeenstemming niet meer nodig, omdat er een andere techniek zal worden gehanteerd waarbij de grond onder de panden van omwonenden niet langer gebruikt worden voor de verankering van de kade. Deze techniek is weliswaar kostbaarder, maar zorgt er tegelijk wel voor dat de vervanging niet nog verder wordt vertraagd.

Bovendien krijgt de wethouder ook te maken met tijdsdruk. Zo moeten de werkzaamheden eigenlijk in het eerste kwartaal van 2020 afgerond zijn, zodat de vrijdagmarkt kan worden verplaatst naar het onlangs opgeknapte Marelplein. Tegen die tijd zijn er namelijk ook bouwwerkzaamheden op de plek van het huidige ouderencomplex De Vliet, dat weer naast het terrein van de vrijdagmarkt ligt. Kortom, als het niet op tijd afkomt, kunnen marktkooplieden last krijgen van de bouwwerkzaamheden.

Komende dinsdag wordt het plan aan de gemeenteraad voorgelegd en moeten de raadsleden besluiten over de financiering ervan. Verder wordt deze maan al onderzoek gedaan naar eventuele explosieven in de ondergrond bij de Goudsteen. Dat onderzoek duurt nog tot 25 januari.

Categorieen:
Maassluis Politiek