Archief

Radiopionier Ron Koene (57) overleden

Na een kort ziekbed is donderdag de Westlandse radiopionier Ronald (Ron) Koene (57) overleden. Hij is in diverse stadia ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van WOS Radio. Zo heeft Koene vanaf het voorjaar van 1990 invulling gegeven aan de dagprogrammering van deze zender.

Voormalig WOS-presentator Leendert Vingerling schrijft, dat Ronald Koene op jonge leeftijd als discjockey begon onder de naam Ron West. Hij draaide in discotheken en maakte programma's voor lokale piratenstations. Zijn grote droom was om in de mediawereld te werken.

"De eerste gelegenheid deed zich voor in 1981 bij zeezender Delmare", aldus Vingerling. "Helaas werd het zendschip net voor het uitvaren in de haven van Maassluis in beslag genomen en moest Ron wachten op een nieuwe kans. Die kwam er in 1985 toen radio Monique vanaf de Ross Revenge uitzond." Aan boord van dat zendschip heeft hij programma's en het nieuws gepresenteerd. Later kwamen de opnamen vanuit zijn studio aan land en werden de banden aan boord afgedraaid.



Vingerling vervolgt: "Zijn ambitie ging verder dan plaatjes draaien en aan land zette hij een cassetteservice op, waarbij programma's door diverse radiostations gekocht konden worden. Tegelijkertijd stond Ron aan de wieg van 'Stadsradio Rotterdam'. Het station leverde helaas onvoldoende inkomsten op en hij besloot te stoppen."

Nadat met Koene's hulp in 1990 WOS Radio werd geprofessionaliseerd, lonkte een nog groter avontuur, aldus Vingerling. "Hij richtte Infothuis op. Aanvankelijk begonnen als een lokale teletekstdienst met een radiogeluid onder het beeld. Later uitgegroeid tot een grote informatiedienst met bewegende beelden voor de regio Groot Den Haag. Na het bedrijf te hebben verkocht hield hij zich tot zijn ziekbed bezig met dataverwerking van muziek en reclames voor grote kabelnetproviders."