Archief

De Mus in 2019 ook naar Maasland

De Mus, Midden-Delflands eigen 'PlusBus', rijdt ook de komende drie jaar rond in Den Hoorn en Schipluiden. Dat is de uitkomst van een evaluatie die de gemeente Midden-Delfland heeft gehouden met GGZ, Pieter van Foreest en Welzijn Midden-Delfland. Vanwege de beperkte actieradius van het elektrische busje wordt een tweede voertuig aangeschaft voor deze dorpen. Ook komt er een proef in Maasland.

De Mus rijdt sinds begin 2018 rond in Den Hoorn en Schipluiden en maakt gemiddeld tien ritten per dag, met als populairste bestemmingen het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en dienstencentrum Kickerthoek in Den Hoorn. Het voertuig is bedoeld voor mensen die moeite hebben om zelfstandig ergens naar toe te gaan. In totaal maakten 96 verschillende mensen gebruik van De Mus.

Vanwege de populariteit blijft De Mus nog zeker drie jaar rijden en dat blijft gratis. "In het tweede kwartaal is getest of een reizigersbijdrage van 1,50 euro per rit mogelijk was. Daardoor liep het gebruik flink terug. Toen deze bijdrage verviel, nam het aantal ritten weer toe." Omdat het elektrische voertuig bij mooi weer 75 kilometer kan rijden en bij slecht weer 'slechts' 50 kilometer, komt er een tweede autootje: één voor 's morgens en één voor 's middags.

Maasland

Het komende jaar wordt ook gekeken of er ook in Maasland behoefte is aan De Mus. Daarom gaat ook daar, als proef, een autootje rijden. De Mus blijft echter alleen rijden in de directe omgeving van het dorp, omdat het voertuig te lang onderweg is als het naar Schipluiden moet rijden. Bovendien zou de veiligheid op het fietspad daardoor in het geding komen.