Archief
WOS Media 1

WOS Media 1

Naaldwijker René Barendse verliest principiële wietzaak

René Barendse is schuldig bevonden voor het in bezit hebben van vijf wietplanten. De Naaldwijker had aangifte tegen zichzelf gedaan, omdat hij de planten nodig heeft om cannabisolie van te maken. Daarmee bestrijdt hij zijn chronische rugpijn.

Maar volgens de rechter is er geen sprake van uitzonderlijke omstandigheden: "Het is onvoldoende aannemelijk dat Barendse geen wiet kan halen bij een apotheek of coffeeshop." Dus is hij strafbaar. Maar omdat het om een principiële zaak gaat, krijgt de Naaldwijker geen straf, meldt mediapartner Omroep West.

Het telen van vijf wietplanten wordt in Nederland gedoogd, maar is niet legaal. Ook niet als de wiet medisch wordt gebruikt om chronische pijnen te onderdrukken.

Hoeveelheid wiet te klein voor vervolging

Barendse heeft chronische en ernstige rugpijn. Van de oogst van zijn vijf wietplanten maakt hij cannabisolie, die hij dagelijks inneemt. Maar de politie deed vorig jaar een inval bij hem, omdat het verboden is om wiet te telen. Het Openbaar Ministerie vond de hoeveelheid te klein om hem te vervolgen. Dat is onderdeel van het Nederlandse gedoogbeleid.

Amateurteler Barendse wilde het er niet bij laten zitten. Hij deed aangifte tegen zichzelf, omdat hij duidelijkheid wil. Wiet halen uit een coffeeshop is volgens de Naaldwijker geen optie voor hem. Dat zou niet de juiste wiet zijn om zijn pijn te onderdrukken.

Categorieen:
112