Archief
Michiel Steenwinkel

Michiel Steenwinkel

Beter slapen dankzij beton dat verkeerslawaai N223 in De Lier absorbeert

Omwonenden van provinciale weg N223 in De Lier moeten vanaf donderdag een stuk beter kunnen slapen. De provincie Zuid-Holland is begonnen met de aanleg van een combinatie van geluidsabsorberend beton en staal in de berm. Het verkeerslawaai moet daardoor met de helft dalen.

Het gaat om een proef over een traject van 200 tot 300 meter langs de Burgemeester Van Doornlaan. "Juist hier rijdt veel vrachtverkeer dicht langs de bebouwde kom", zegt een woordvoerder van de provincie. Het bedrijf 4Silence is ontwerper van de oplossing die bij De Lier een landelijke primeur beleeft. Door de weerkaatsing van het geluid in de groeven van het beton buigt het verkeerslawaai naar boven af. Langs de weg ontstaat daardoor een stille zone waarin het geluid nog maar voor de helft hoorbaar is.

Volgende week begint de provincie met geluidsmetingen die het effect van de zogeheten WhisStoneZV moet bewijzen. Omwonenden krijgen dan een enquête waarin zij hun bevindingen kunnen doorgeven.

Wegbeheerders zijn al tijden op zoek naar maatregelen die tot goedkope kleine geluidsverminderingen leiden. De WhisStoneZV kwam begin 2018 uit de bus in een project van de provincies Zuid- en Noord-Holland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bedrijven konden daarbij hun innovatieve ideeën presenteren.

Categorieen:
De Lier Algemeen