Archief
Archief WOS Media

Archief WOS Media

'Schommels moeten direct terug'

De verwijderde schommels van de speeltuin in het Juliahof in Wateringen moeten daar direct weer terugkomen. Dat is de strekking van een motie die dinsdagavond in de gemeenteraad van Westland wordt ingediend door de fracties van LPF, GBW en CDA. Daarmee is er al een meerderheid van stemmen.

Dit is de uitkomst van een bespreking van deze kwestie in de donderdagavond gehouden vergadering van de raadscommissie Bestuur. Aanleiding voor de bespreking is het voor enkele maanden weghalen van de schommels in verband met aanhoudende overlast van zogeheten hangjongeren. Genoemde fracties spreken van de omgekeerde wereld. Immers, de kleinere kinderen zijn nu de dupe van deze maatregel.



Burgemeester Agnes van Ardenne erkende ook verrast te zijn geweest door het weghalen van de schommels. Maar bij nader inzien sprak zij van een onorthodoxe oplossing voor een hardnekkig fenomeen. "Want wat doe je, als je geen raad meer weet", bespiegelde zij.

Volgens haar hebben de woordvoerders van de betrokken fracties waarschijnlijk geen enkel idee hoe ingewikkeld het is om met hangjongeren om te gaan. "Dag in, dag uit met dezelfde groep in gesprek blijven; daar hebben we te weinig boa's voor, daar hebben we te weinig politie voor, daar hebben we te weinig buurtpreventen voor", stelde Van Ardenne. "Hadden we nog maar ouders die naar buiten gingen en zouden zeggen 'Rot op (sorry, dat ik het zeg), dit is een speelplaats'. Dat is de tijd waarin we leven. Da's jammer, maar het is wel een realiteit. De capaciteit hebben we niet, het geld hebben we niet. We moeten naar slimme methodes. En als u ons de tijd geeft om die slimme methodes te zoeken, dan komen we verder", was haar betoog.

Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland had geen begrip voor de waarde van deze proef. "Wat ga je dan monitoren, als iets er niet meer is?". Zijn voorstel is: "Breng die schommels terug en zet er een camera neer."



Jenny Vermeer (CDA) merkte op, dat er feitelijk geen eigen plek in de openbare ruimte is voor de oudere jeugd. "Dat betekent dat die jeugd overal mag komen, maar nergens mag zijn", was haar overweging.

Van Ardenne vroeg om de proefperiode van verwijdering (tot in februari) af te maken. Gezien de geluiden uit de gemeenteraad lijkt die kans klein.