Archief
Archief WOS Media 1

Archief WOS Media 1

Rechtbank legt kwestie 'Kwekers' terug bij gemeente Westland

Eerder dan verwacht heeft de Haagse rechtbank uitspraak gedaan in de zaak tussen Kwekers in de Kunst en de gemeente Westland. De rechter heeft de bal feitelijk teruggelegd bij de gemeente, die (simpel gezegd) de eis van de 'Kwekers' als bezwaarschrift in behandeling moet nemen.

Hoewel de kwestie als zodanig op 7 november vorig jaar is ontstaan, is er in juridisch opzicht pas op 9 maart dit jaar een beslissing door de gemeente genomen. Pas toen heeft de gemeente daadwerkelijk het aan de Kwekers betaalde voorschot van 40.000 euro teruggevorderd en besloten het door de culturele organisatie gevorderde bedrag van 60.000 euro niet te voldoen.

De Kwekers weigeren dat voorschot terug te geven en eisen de resterende 60.000 euro op die was toegezegd door voormalig burgemeester Sjaak van der Tak.

Op eigen houtje

Van der Tak beloofde vlak voor zijn vertrek in totaal een ton subsidie aan de Kwekers. Voor dit geld zou de cultuurinstelling een optreden verzorgen bij de opening van het World Horti Center, begin maart. Maar Van der Tak bleek de belofte gedaan te hebben zonder dat een aantal wethouders hiervan op de hoogte was.

Omdat Van der Tak de toezegging in een e-mail had gezet, konden de wethouders niet anders dan formeel instemmen met het toekennen van de ton subsidie aan de Kwekers. Na dit op solidariteit gebaseerde collegebesluit werd direct een voorschot van 40.000 euro overgemaakt.

De gemeenteraad floot het college terug, want bij dergelijke bedragen moet de raad vooraf om toestemming worden gevraagd. De raad besloot daarop begin november in een motie dat er een streep gezet zou worden door de toegezegde ton subsidie. Ook eiste de raad het voorschot terug.

Het is nu dus eerst aan het college van B en W om een beslissing op het bezwaar te nemen.

Categorieen:
Westland Politiek