Archief
Otto Friebel

Otto Friebel

Brand in boot met slapende mensen in Maasland

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft een brand gewoed op een boot aan het Trekkadepad in Maasland. Op dat moment lagen de 62-jarige Otto Friebel en zijn 64-jarige vrouw uit Delft op het schip te slapen. Friebel ontdekte de brand rond kwart over vijf, waarna hij zijn vrouw wakker maakte en ze beiden vluchtten. Vervolgens heeft hij zelf de boot geblust. Drie kwartier later vloog een klein stukje verderop een deur van een scoutinggebouw in de fik. Het zijn de zevende en achtste brand in korte tijd in Maasland.

Friebel werd wakker van een hard geluid. "Ik hoorde de bootkap vladderen. Ik dacht eerst dat het door de wind kwam, maar de bomen bewogen niet. Toen keek ik om en zag ik vlammen en rook. Ik ben meteen gaan schreeuwen: 'Wakker worden! Wakker worden!'" De rook en het vuur versperden de gebruikelijke uitgang aan de steigerkant, dus moesten de twee aan de kant van het water een raam uit klimmen en zich over een smal randje in veiligheid brengen.

Nadat Friebel de brand had geblust, belde hij de politie omdat hij argwaan had. "Er is geen natuurlijke bron waardoor het vuur kon ontstaan, dus hoe kan het dat die kap in de fik vloog?" vroeg hij zich af. De ter plaatse gekomen agenten wezen hem op de vele brandstichtingen in Maasland afgelopen weken. Friebel: "Wij komen zelf uit Delft, we hadden geen idee dat dit speelde. We vonden al dat er weinig andere boten bij de steiger lagen. We weten nu waarom."

De politie heeft forensisch onderzoek gedaan bij de boot. Terwijl Friebel en zijn vrouw daarop wachtten, kwam er bij de politie een melding van een andere brand binnen: nog geen 100 meter verderop stond een deur van een scoutinggebouw in de fik. Friebel: "Dat kan haast geen toeval zijn."

De schrik zit er goed bij de familie Friebel. "Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als ik niet was wakker geworden. Het is angstaanjagend. Het plekje aan het Trekkadepad is een favoriete van ons, het is net alsof je vakantie hebt als je er ligt. Maar voorlopig gaan we er toch even niet slapen."



Politie

Wat de oorzaak is van de brand, is nog onduidelijk. De politie meldt: "In beide gevallen is aangifte gedaan en de recherche onderzoekt de zaak. De politie vermoedt in beide gevallen brandstichting. Of de twee branden met elkaar verband houden, wordt nog nader onderzocht."

De recherche komt graag in contact met getuigen van de brandstichtingen of met mensen die op een andere wijze over informatie beschikken. Zij kunnen bellen met 0900-8844. Wie liever anoniem blijft, kan bellen met 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).



Wees alert, vraagt de burgemeester

Burgemeester Arnoud Rodenburg heeft inmiddels op Twitter gereageerd op beide branden. "Vreselijk voor iedereen die schade leidt. Ik vraag iedereen bij verdachte omstandigheden altijd 112 te bellen. Hopelijk wordt de dader dan snel gepakt!"

Categorieen:
Maasland 112