Archief
RTV  Rijnmond

RTV Rijnmond

Zwanen gaan bij De Houtsnip direct wasstraat in

De tientallen met olie besmeurde zwanen die worden binnengebracht bij vogelopvang De Houtsnip in Hoek van Holland, gaan meteen door naar de wasstraat. Dit in tegenstelling tot onder meer het noodopvangcentrum bij de Maeslantkering. Daar worden de vogels eerst gestabiliseerd. Ze krijgen dan speciale medicijnen waarmee ze van binnen worden doorgespoeld. Pas daarna worden de dieren gewassen. Bij de Houtsnip is die volgorde precies andersom.

"We zorgen eerst dat ze schoon worden", zegt Saia Hendrickx tegen mediapartner RTV Rijnmond. "Dat doen we rustig en liefdevol. De douchebeurt kan wel zo'n anderhalf uur duren. Daarna krijgen ze hun medicatie en gaan ze in quarantaine, waarbij ze goed in de gaten worden gehouden."

Hendrickx wordt emotioneel als ze vertelt over de binnengekomen zwanen. "Het is echt ellende. Ik kan niet beschrijven wat het met ons doet. Maar we beloven ze, het komt goed. Je komt hier niet om te sterven."

Het zonnige weer van de afgelopen dagen komt daarbij goed van pas, want de dieren zitten op een buitenterrein in quarantaine. "Je ziet al dat ze opknappen. Ons protocol is aanpakken, medicatie, spoeling en vooral overspoelen met heel veel liefde. En dit is het resultaat: er is geen één zwaan gestorven."