Archief
WOS Media

WOS Media

Celstraffen tot drie maanden voor fraude met tomaten

Drie verdachten in een grootschalige Westlandse groentefraude-zaak moeten maximaal drie maanden de cel in en daarnaast werkstraffen tot 240 uur uitvoeren. De mannen stonden onlangs voor de rechtbank in Den Haag, omdat zij werden verdacht van onder meer omkoping en witwassen.

Het Openbaar Ministerie eiste enkele weken terug celstraffen tot (onvoorwaardelijk) dertig maanden. De straffen vallen nu aanzienlijk lager uit, omdat de rechter minder relevante feiten bewezen acht dan de officier van justitie.

De zaak speelde in de periode van 2013 tot 2015. Een commercieel medewerker van een telersvereniging verkocht tomaten van de aangesloten telers aan verschillende afnemers. Hij moest ervoor zorgen dat de telers een zo goed mogelijke prijs voor hun tomaten kregen. De man bevoordeelde een afnemer, door die klant een lagere prijs te gunnen voor de tomaten. Daarmee zouden de telers minder geld voor hun tomaten hebben ontvangen, waardoor zij zijn benadeeld. De afnemer die bevoordeeld zou zijn, was een bedrijf van de twee medeverdachten.

In ruil voor de lagere prijzen die de verdachte gunde aan het bedrijf van de twee medeverdachten, ontving hij zelf een bedrag van in totaal 850.000 euro. Dat geld was door de twee medeverdachten aan een eigen bedrijf van de commercieel medewerker overgemaakt.

De echtgenotes van de twee medeverdachten, die ook waren gedagvaard, zijn vrijgesproken.

Categorieen:
Westland 112